Bemærk denne overskrift – der er en markant bevægelse på vej i det danske arbejdsmarked.
Den enkelte virksomhed – privat som offentlig – skal nu tage stilling til, om der skal bygges læhegn eller vindmøller. Jeg tror på, at ”vindmøllerne” bliver dem, der tiltrækker og fastholder de bedste medarbejdere.
Overskriften kommer fra en særdeles interessant artikel fra DRs regionale nyheder, baseret på en dugfrisk undersøgelse fra Dansk Erhverv.
Undersøgelsen fra Dansk Erhverv viser en markant nedgang i villigheden til at pendle. Resultaterne taler sit tydelige sprog, når vi ved at undersøgelsen er lavet her i halen af Corona restriktionerne og sammenlignes med en tilsvarende undersøgelse i 2018.

Konklusionerne personificeres i artiklen af interview med en pendler, der har været vant til at køre halvanden time hver vej – hver dag. Efter 10 mdr. med hjemmearbejde er det gået op for ham, hvor meget god fritid han spilder på landevejen.
Og selv for dem, der ikke pendler i samme omfang, så mistes en del af den fleksibilitet, der er blevet lige så tydelig ved hjemmearbejde under Corona restriktionerne.
Virksomhederne skal tage den her udvikling seriøst og sige: Hvad er det, vi kan tilbyde i stedet. Mads Kragh, Direktør i Erhvervshus Sjælland.
Jeg er helt enig i Mads Kraghs udtalelse. Der sker et kvantespring i udviklingen – og vi kan benytte situationen til at tilbyde noget nyt.
Jeg kan høre, at virksomhederne begynder at tage stilling:
- ”Læhegnene” vil have medarbejderne tilbage på fuld tid og fortsætte de gode takter, der var før Covid19.
- ”Vindmøllerne” tænker at medarbejderne kan vælge at arbejde hjemme op til 2 eller 3 dage om ugen eller sågar helt frit valg.
MEN – selv for ”vindmølle” løsningen skal vi være opmærksomme på, om det er nyt nok, og om løsningen er optimal for virksomheden og værdiskabelsen.
Lad os antage at en medarbejder gennemsnitligt arbejder hjemme 2 dage om ugen. Det vil teoretisk frigive 40% af skrivebordene og kontorpladsen. Giver vi lidt slack til spidsbelastningsperioder, at ikke alle skriveborde er til fri afbenyttelse osv. så står vi måske stadig med en overkapacitet af skriveborde på 20%.
Hvordan kan virksomheden bedst benytte dette råderum? Er det ved:
- En direkte besparelse i huslejen?
- Udskydelse eller helt undgå en udvidelse af lokaler i en vækstperiode?
Eller benytte den samme plads til at opfylde nye behov og skabe en mere attraktiv arbejdsplads? F.eks.:
- Flere løsninger til online samtaler og møder
- Lokaler, der er velegnet til vidensdeling og mødet med kolleger
- Rum til sociale aktiviteter, der gør arbejdspladsen attraktiv og sikrer de vigtige relationer
- En omlægning af kantinen, hvor færre daglige besøgende kan give mere lækre omgivelser – f.eks. en hyggelig cafè-stemning fremfor rækker af borde og dårlig akustik.
Lad os gøre det klart med det samme: Det bliver ikke nemt og der findes ikke ÈN rigtig løsning – heller ikke i den enkelte virksomhed.
Samtidig skal vi være opmærksomme på, at der bliver tale om markante ændringer i både lederes og medarbejderes arbejdsliv og grænsefladen til det private med stærke følelser i spil. Dygtig forandringsledelse vil blive en afgørende parameter.
Gordios har i samarbejde med Bettina Therese Indretning lavet konceptet HowWeWork, der hjælper med at finde de organisatoriske løsninger og indrette din virksomhed til den nye virkelighed.
Vi tror på stor medarbejderinddragelse og at løsninger skal findes i samspillet mellem individet og teamet for at sikre, at værdiskabelsen for virksomheden øges – eller som minimum fastholdes.
Kig ind på howwework.dk – måske du synes, vi kan være de rette sparringspartnere til at finde nye og optimale løsninger i jeres organisation. Lad os tage en dialog om mulighederne.
Du kan se artiklen fra DRs regionale nyheder her: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/sjaelland/faerre-gider-pendle-langt-jeg-har-opdaget-hvor-meget-fritid-man-kan-have